Συμεωνίδης Σπυρίδων - Αναπληρωτής Καθηγητής PDF Εκτύπωση E-mail
Διεύθυνση
Τμήμα Οικονομικών Επιστημών
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
Πανεπιστημιούπολη
455 10
Ιωάννινα
Τηλ. +30 2651005930
Fax. +30 2651005092
email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
Βιογραφικό σημείωμα
Προσωπική ιστοσελίδα
Οικονομετρία, Χρηματοοικονομική ανάλυση
Πτυχίο Οικονομικών Επιστημών, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, 1985
M.A., Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, 1987
Ph.D., Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, 1991

Ερευνητικά ενδιαφέροντα:

Θεωρητική Οικονομετρία, Οικονομετρικές Εφαρμογές, Ανάλυση Χρονολογικών Σειρών, Χρηματοοικονομική ανάλυση

Επαγγελματική εμπειρία:

Ο κύριος Συμεωνίδης εργάστηκε σε Τμήμα Οικονομικών Μελετών μεγάλης τράπεζας, σε Τμήματα Αναλύσεων χρηματιστηριακών εταιρειών και στο Τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών. Έχει ασχοληθεί με το σχεδιασμό τραπεζικών προϊόντων και μοντέλων αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας των πελατών τραπεζών (credit scoring). Επί πλέον, ασχολήθηκε με την αξιολόγηση των μετοχών εισηγμένων εταιρειών στο Χ.Α.Α. και με την ανάπτυξη νέων χρηματιστηριακών προϊόντων (Exchange Traded Funds) για την εισαγωγή τους στην Ελληνική Κεφαλαιαγορά. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα αφορούν την εφαρμογή μεθόδων εκλεπτυσμένης ασυμπτωτικής θεωρίας (Refined Asymptotics) στην οικονομετρία, την ανάλυση χρονοσειρών και την μοντελοποίηση της οικονομικής συμπεριφοράς και των χρηματιστηριακών συναλλαγών. Έχει δημοσιεύσει τις ακόλουθες εργασίες:

"A reinterpretation of the tests of overidentifying restrictions", με τον Καθηγητή Μιχάλη Α. Μαγδαληνό, Journal of Econometrics 73, 1996, 325-353.

"Alternative size corrections for some GLS test statistics: The case of the AR(1) model restrictions", με τον Καθηγητή Μιχάλη Α. Μαγδαληνό, Journal of Econometrics 66, 1995, 35-59.

"Alternative methods of size correction for some GLS test statistics: The case of heteroscedasticity restrictions", με τον Καθηγητή Μιχάλη Α. Μαγδαληνό, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (Θεσσαλονίκη, Ελλάδα), Επιστημονική Επετηρίδα, Τόμος 12, Τεύχος II, 1996, 388-424.

"Alternative size corrections for some significance tests in the S.U.R. model", με τον Καθηγητή Μιχάλη Α. Μαγδαληνό, εις το Alogoskoufis, G., T. Kollintzas, and G. Provopoulos, ed. Essays in honor of Constantine G. Dracatos, 1994, 193-216.

 


Ιστορία του Τμήματος

Το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ιδρύθηκε το 1996 με το Π.Δ. 364 και με απόφαση των αρμόδιων αρχών άρχισε τη λειτουργία του το ακαδημαϊκό έτος 1998-1999. Αποστολή του Τμήματος είναι η καλλιέργεια και ανάπτυξη της Οικονομικής Επιστήμης παράλληλα με την κατάρτιση Οικονομολόγων, ικανών να μελετούν και να εφαρμόζουν τις οικονομικές θεωρίες, συμβάλλοντας στην πρόβλεψη οικονομικών φαινομένων και στην ανάπτυξη παραγωγικών δραστηριοτήτων.

Υποδομή

Η διάδοση της γνώσης στους φοιτητές πραγματοποιείται μέσα από τις παραδόσεις στις αίθουσες διδασκαλίας, με τη συμμετοχή τους σε σεμινάρια, στα εργαστήρια Η/Υ και σε εκπαιδευτικές εκδηλώσεις που το Τμήμα οργανώνει. Η χρήση σύγχρονων οπτικοακουστικών μέσων ως εργαλεία για την αποδοτικότερη διδασκαλία, ο επαρκής εξοπλισμός του Τμήματος σε Η/Υ, η άμεση πρόσβαση σε πηγές πληροφόρησης και σε βάσεις δεδομένων και προγράμματα, η συνεχής ανανέωση του περιεχομένου των μαθημάτων και του προγράμματος σπουδών λαμβάνοντας υπόψη τις τρέχουσες εξελίξεις στην επιστήμη και στην αγορά εργασίας καθώς και ο άμεσος τρόπος επικοινωνίας με τους διδάσκοντες συμβάλλουν στην ομαλή, απρόσκοπτη και δημιουργική φοίτηση των φοιτητών.

Ανθρώπινο δυναμικό

Το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων πλαισιώνεται από μέλη διδακτικού προσωπικού με σημαντικές θεωρητικές και εμπειρικές γνώσεις στη σύγχρονη οικονομική έρευνα, γεγονός που τους επιτρέπει να μεταφέρουν στους φοιτητές όλες τις σύγχρονες τάσεις και "ανακαλύψεις" στο χώρο των Οικονομικών Επιστημών. Βασική επιδίωξη των διδασκόντων του Τμήματος είναι οι φοιτητές να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα εφόδια για να ενταχθούν εύκολα και γρήγορα στην αγορά εργασίας και να αντεπεξέλθουν στις δυσκολίες ενός διεθνώς ανταγωνιστικού οικονομικού περιβάλλοντος.